Re: 'It's all about the drinks'-topic

901
W.O.L.F. wrote:Voor wie het ook wil proberen en voor wie een certificaat 'met ceviele waarde' wil behalen (een erkend certificaat dus), ga bij een CVO (Centrum Voor Volwassenenonderwijs), zij bieden deze cursus aan en in Vlaanderen zijn zij bij de weinigen die zo'n diploma kunnen geven :)
(Ben Leeromgeving voor Volwassenen aan het studeren :p )
Ik volg het ook in een CVO of bedoelde je dat niet tegen mij ivm die waarde? :)
Image

Re: 'It's all about the drinks'-topic

903
ShAmPi wrote:Ik heb dat certificaat nooit gesnapt.
Ik giet/tap perfect bier uit. Of het nu een pils is of iets anders.
Zelfs Kwak giet ik zonder enige problemen perfecto mundo uit.

Maar ik heb geen certificaat :D enkel ervaring :p
Wellicht dat het voor werkgevers in de horeca juist wel waarde heeft?
Image

Re: 'It's all about the drinks'-topic

904
paveman wrote:
ShAmPi wrote:Ik heb dat certificaat nooit gesnapt.
Ik giet/tap perfect bier uit. Of het nu een pils is of iets anders.
Zelfs Kwak giet ik zonder enige problemen perfecto mundo uit.

Maar ik heb geen certificaat :D enkel ervaring :p
Wellicht dat het voor werkgevers in de horeca juist wel waarde heeft?
Jep, inderdaad, een cretificaat bij uw CV steken is nu eenmaal simpeler dan uw ervaring erbij steken :p

Re: 'It's all about the drinks'-topic

907
Dit zijn de voorbeeldvragen die de docent heeft gegeven.

-Wat is bier? Geef volledige definitie.
-Leg alle stappen van het Egyptisch brouwproces uit.
-Definieer gruitrecht.
-Leg het ontstaan van het pilsbier uit en de industrialisering ervan.
-Omschrijf de ingrediënten/grondstoffen van bier + de extra toevoegingen
-Mineraal ionen uitleggen of ze + of - zijn en wat de eigenschap is.
-Definieer gerst.
-Definieer 'koude troebel'.
-Geef de twee hopfamilie's en noem minstens zes soorten.
-Noem alle soorten gist op
-Structureer het volledige brouwproces van het veld tot in het glas.
-Definieer graden PLATO
-Geef het verschil tussen hoge en lage gisting
-Koppel een bier aan een brouwerij en vermeld bierstijl (puur vanbuiten leren maar makkelijke puntenpakker :L: )
-Definieer etiketbier.
-Noem alles wat er op een etiket wettelijk moet en ook mag staan.
-Omschrijf de verschillende logo's zoals 'fairtrade, streekproduct,...'
-Hoe en wanneer degusteren? Leg uit geur- en smaakpallet.
-Definieer de eigenschappen van de schuimkraag
-Leg uit. Koeling- en bewaringsadvies + ijsbankberekening tapinstallatie
-Omschrijf de bitterheid van een lambiek.
-Definieer pasteuriseren, lageren en hergisten.
-Combineer en ken de 24 abdijbieren met hun brouwerij.
-Ken alle 12 trappisten.
-Definieer een oude lamiek en oude geuze of kriek.
-Vermeld alle verschillen tussen trappist- en abdijbier
-Welke circuits bevat een tapinstallatie en waarvoor dienen ze?
-Definieer pythonleiding.
-Definieer versnijbier
-Omschrijf het verschil tussen alcoholarm en -vrij bier
-Wat is Alc. Vol. voluit en hoe wordt dit bepaald?
-Omschrijf dryhopping
-Definieer looistoffen
-Definieer decoctiemethode
-Definieer schroten
-Definieer infusiemethode
-Definieer storting
-Definieer enzymen
-Definieer maischen
-Leg uit waarvoor tarwe en ruwe granen zorgen in bier
-Waarom voegt men soms rijst en maïs toe bij de gerst? Leg uit.
-Definieer EBU en EBC
-Definieer sulfaten
-Definieer carbonaten
-Definieer mireren
-Leg uit. Waterhardheid en ph waarde

Module van 80 uur. Alle presentaties bevatten +-1000 dia's en zijn samengevat op 45 pagina's tekst en heb het schriftelijk herleid naar een 10-tal paginas A5 schriftje. Dit is chemie zou een bachelor opleiding moeten zijn moet nog goed instuderen pff :P
Image

Re: 'It's all about the drinks'-topic

914
RoyVdW wrote:Heb het goede nieuws gekregen dat ik geslaagd ben voor algemene bierkennis (presentatie brouwerij, serveren, degusteren en theorie) met 84% :party: :cool:
Gefeliciteerd! En nog met een mooi cijfer ook! :party: :bier:
Image
There is no way to happiness, happiness is the way
Je leeft maar één keer en dat is toevallig nu

Re: 'It's all about the drinks'-topic

915
Thx. Het certificaat van deze module is binnen. Het vollédig pakket sommelier bestaat uit 3 modules 'algemene kennis 80u', 'degusteren 40u' en 'gastronomie 40u'. Nu heb ik de grootste brok gedaan en alles al wat gezien. Bij slagen van het volledige pakket ontvang je een getuigschrift bierkenner.

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
Image